GASILSKA
ZVEZA
METLIKA

GASILSKA ZVEZA METLIKA

130 let PGD Gradac

V soboto, 22.6.2019, je Prostovoljno gasilsko društvo Gradac praznovalo častitljivih 130 let delovanja. Slovesnost, ki je združevala tudi praznovanje Dneva državnosti, je potekala v dveh delih:

Na slavnostni seji so bila podeljena priznanja in zahvale zaslužnim članom, donatorjem in sponzorjem, sledila pa je osrednja slovesnost s svečani mimohodom gasilk in gasilcev. V mimohodu gasilcev je bila prikazana urejenost stanovske organizacije, ki ji je sledila svečanost s pozdravnimi nagovori, kulturnim programom in govorom slavnostnega govornika, župana Občine Metlika, gospoda Darka Zevnika. Namenu je bila predana tudi novoa motorna brizgalna Johstadt, ki so jo gasilci kupili z pomočjo GZ Metlika, prijateljev, somišljenikov in donatorjev.

Kot je ob tej priložnosti povedal predsednik PGD Gradac tov. Franc Šuštaršič: “…v letošnjem letu mineva natanko 130 let, odkar so se krajani Gradca, odločili ustanoviti gasilsko društvo. Društvo, ki je globoko zaznamovalo naša življenja. Kar nekaj generacij gasilcev je prispevalo svoj delež, da lahko mi danes s spoštovanjem in ponosom govorimo o društvu, ki v vseh 130 letih ni samo ohranilo vitalnosti in sposobnosti, ampak je svoj vpliv in odgovornost še povečalo. Ta obletnica je dokaz, da ima gasilstvo pri nas globoke in trdne temelje.

Biti gasilec v današnjem času pomeni veliko odgovornost. Še posebej veliko obvezo na operativnem področju, ki ga zaznamujejo pogosta odrekanja in izpostavljanje lastnega življenja za reševanje drugih. Da lahko to častno delo opravljamo čim bolj strokovno, varno in uspešno, se v društvu redno strokovno izobražujemo, hkrati pa to znanje dopolnjujemo z vajami in izkušnjami, ki jih pridobimo na terenu.