GASILSKA
ZVEZA
METLIKA

  

GASILSKA ZVEZA METLIKA

Domov » 150-let gasilstva na Slovenskem » Nagovor predsednika GZ Metlika ob jubilejnem letu

Nagovor predsednika GZ Metlika ob jubilejnem letu

Domov » 150-let gasilstva na Slovenskem » Nagovor predsednika GZ Metlika ob jubilejnem letu

Nagovor predsednika GZ Metlika ob jubilejnem letu

Naše poslanstvo je, da hitimo v smeri od koder se vsi umikajo

Spoštovane gasilke in gasilci, cenjeni prijatelji gasilstva!

Slovensko prostovoljno gasilstvo ima bogato tradicijo na katero smo lahko ponosni prav vsi prebivalci Slovenije, ne le gasilci. Gasilstvo ni služba, je veliko več. Je način življenja. Kako bi sicer razumeli kolege in kolegice, ki ne glede na dobo dneva, iz postelje, izza mize, iz družinskega objema, od študija ali iz delovnega mesta ob alarmu hitijo v smeri od koder se vsi umikajo. Se ne sprašujemo….. šteje vsak trenutek. In vsi s(m)o »samo« fantje in dekleta, možje in žene, starši, z družinami, službami ter vsak s svojo osebno, srčno, zgodbo. Dokazujemo, da smo pomemben člen nacionalne varnosti. Ključne vrednote naše organizacije so tudi narodna zavest, tovarištvo, čut do sočloveka in pripadnost domovini. Poleg načina življenja je gasilstvo tudi tradicija.

Prvo prostovoljno gasilsko društvo je bilo ustanovljeno 18. septembra 1869 v Metliki. Danes pa krovna gasilska organizacija – GZS, ki je bila ustanovljena leta 1949, združuje 120 gasilskih zvez, z 1341 društvi in več kot 162.000 članic in članov, od tega več kot 40.000 operativnih gasilcev, ki lahko vsak trenutek priskočijo na pomoč ljudem v nesreči.

Živimo v času nenehnih sprememb. Narava nam sporoča, da je in ostaja močnejša od človeka, kar smo doživeli in spoznali tudi ob lanskoletni toči v Beli krajini. Razdalje so čez noč postale nepomembne, vse sile so se združile v eno. In na koncu so preznojena in utrujena lica krasili ponos, srčnost in hvaležnost. Tako na strani gasilcev kot na strani domačinov. Verjamem(o), da tudi zato status in ugled gasilcev v družbi ni naključje.

Letošnje leto je še posebej svečano za slovensko gasilstvo, saj bomo obeležili 150-letnico PGD Metlika in hkrati 150-letnico gasilstva na Slovenskem, 70-letnico ustanovitve GZS in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki. Simbolično jih povezuje in predstavlja tudi logotip »150 let«.

Na vse osnovne šole je posredovan likovni in literarni natečaj »Gasilci, na pomoč!« Osrednje slovesnosti bodo 7. in 8. septembra v Metliki. Sobota bo v znamenju praznovanja PGD Metlika; v nedeljo pa svečana akademija ob 70 letnici GZS ter vseslovensko srečanje z gasilsko parado. Praznovanje bo sklenjeno s svečano akademijo in koncertom konec leta. Pridih gasilstva bo imela tudi letošnja poletna muzejska noč v Metliki.

Gotovo je slovenski gasilski muzej najprimernejši kraj in inštitucija, da piše in ohranja zgodbe naše organizacije za prihodnost. Verjamemo, da poleg zagotavljanja ustreznih pogojev za delovanje muzeja je tudi na članstvu, da se s ponosom ozremo na opravljeno delo naših predhodnikov kot tudi, da razmislimo o naših dejanjih, ki bodo v ponos in spomin bodočim rodovom. Za to si moramo prizadevati in želeti najprej gasilci. Lokalna skupnost je naklonjena. Verjamem, da bomo tudi z ostalimi deležniki zagotovili primerne pogoje za delovanje muzejske stroke slovenskega gasilstva.

Smo najmnožičnejša humanitarna organizacija v državi, ki temelji na prostovoljstvu, deluje pa profesionalno. Vzemimo si čas, da tudi negasilcem, prijateljem, državljanom in državljankam predstavimo gasilstvo. Da spoznajo naše delo, naše vrednote in poslanstvo, da morebiti začutijo kaj pomeni »hiteti v smeri od koder se vsi umikajo….., da začutijo pozdrav NA POMOČ!«

Verjamem, da belokranjske naravne, etnografske, kulinarične kot tudi gasilske posebnost mnogi že poznate. A vsak obisk je priložnost za nova doživetja. Zato dobrodošli v Metliko, v deželo med Kolpo in Gorjanci kot prijatelji, kot gasilci. Na dogodke v počastitev gasilskih jubilejev ali kar tako…!

Martin Štubljar
predsednik Gasilske zveze Metlika in predsedujoči belokranjski regiji v 2019