GASILSKA
ZVEZA
METLIKA

GASILSKA ZVEZA METLIKA

Državno tekmovanje v gasilski orientaciji 2019

Letošnje državno tekmovanje v gasilski orientaciji je potekalo v soboto, 14. 9. 2019 na Kopah na Koroškem. To je bilo že 22. tekmovanje pionirjev in mladincev ter 19. tekmovanje pripravnikov v gasilski orientaciji. V posameznih kategorijah je skupaj sodelovalo 189 ekip.

Belokranjsko regijo je zastopalo 10 ekip, ki so nastopile v petih kategorijah; 6 ekip iz GZ Metlika in 4 ekipe iz GZ Semič. Za celotno regijo je avtobusni prevoz organizirala GZ Metlika.

Avtobus je pobiral udeležence iz smeri Metlika – Primostek – Gradac – Semič – Štrekljevec in nadaljeval pot proti Jugorju in od tam Novem mestu in Kopam, z vmesnim postankom za sendviče na počivališču Lukovica. Prihod udeležencev na Kope je bil ob 10. uri.

Organizator tekmovanja je poskrbel za dobro pripravo, tako da so se ekipe lahko že takoj brez težav prijavile pri komisiji A, kjer so prejeli sendviče, vodo in bone za kosilo.

Razpored tekmovanja je potekal po začrtani časovnici, samo tekmovanje pa po zelo razgibanem in tudi strmem terenu. Tekmovalci so se na progi dobro znašli in zaključili tekmovanje brez zapletov in poškodb.

Med tekmovanjem je organizator pripravil predstavitev Policije in Slovenske vojske, za najmlajše mali zip-line, nekateri pa so se sproščali tudi na športnih igriščih in igralih.

Ob zaključku tekmovanja so prisotne pozdravili Renata Rupreht, predsednica Mladinskega sveta pri GZS, Janko Cerkvenik, predsednik GZS, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, in Jože Kašnik, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije ter predsednik Gasilske zveze Mislinjske doline.

Razglasitev je bila slabo slišna zaradi slabega ozvočenja, rezultati pa prebrani za vse uvrstitve do vključno četrtega mesta. Prejemniki pokalov in medalj v vsaki kategoriji so po svoje nagrade prišli osebno, ostali udeleženci pa so priznanja za udeležbo prejeli že ob prijavi na komisiji A.

Po razglasitvi rezultatov in odhodu se je Belokranjska odprava ustavila še v Slovenj Gradcu, kjer je bilo za udeležence in spremljevalce iz Belokranjske regije organizirano pozno kosilo v gostilni Preša.

Povratek in razvoz ekip z vmesnim postankom na počivališču Dul je potekal v smeri Štrekljevec – Semič – Gradac – Primostek – Metlika, povratek v Metliko je bil ob 20:45. uri.

Rezultati, ki so jih dosegle ekipe iz Belokranjske regije:

9. mesto/32 PIONIRKE PGD Štrekljevec, Ana, Eva, Lana (GZ Semič)
12. mesto/34 PIONIRJI PGD Semič, Nastja, Jaka, Maj (GZ Semič)
13. mesto/31 MLADINKE PGD Primostek, Zala, Neja, Teja (GZ Metlika)
17. mesto/31 MLADINKE PGD Gradac, Kaja, Kaja, Zala (GZ Metlika)
19. mesto/32 PRIPRAVNIKI PGD Kot-Brezje, Manca, Žan, Matic (GZ Semič)
21. mesto/32 PRIPRAVNIKI PGD Dobravice, Domen, Tim, Aleš (GZ Metlika)
25. mesto/33 MLADINCI PGD Gradac, Jan, Jure, Tom (GZ Metlika)
30. mesto/32 PIONIRKE PGD Metlika, Katja, Žana, Maja (GZ Metlika)
32. mesto/33 MLADINCI PGD Primostek, Žiga, Nejc, Jakob (GZ Metlika)
34. mesto/34 PIONIRJI PGD Črešnjevec, Lan, Leon, Lara (GZ Semič)

Nekateri so iz dogodka odnesli lep spomin, drugi so se vrnili razočarani, in čeprav nismo zmagali, smo vsekakor pridobili dragoceno izkušnjo za naprej.

Simona Bajuk